Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli’ye “Kültürel Mirasa Katkı: Turgut Cansever Ödülü”

Haberler - 15 Ekim 2024 Sal

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Başkent Mimarlık Günleri 2024 kapsamında, “Kültürel Mirasa Katkı: Turgut Cansever Ödülü” Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli‘ye takdim edildi. Düzenli, Ankara’da düzenlenen törende mimarlık kariyeri boyunca yaşadığı tecrübeleri anlattığı bir konuşma gerçekleştirdi.

“Mimarlık Serüvenine Turgut Cansever’in Kitabıyla Başladım”

Doç. Dr. Düzenli, mimarlıkla tanışma sürecini anlatırken Turgut Cansever’in eserlerinin kendisi için ne denli etkileyici olduğunu şu sözlerle aktardı: “1996 yılında mimarlık okumaya başladım. Birinci sınıfı pek ne olduğunu anlamadan geçirdim. Bir yaz tatilinde ağabeyimin evinde, Turgut Cansever’in ‘Kubbeyi Yere Koymamak’ kitabını gördüm. O kitabı okuduktan sonra, mimarlığın sadece bir yapılar bütünü değil, aynı zamanda bir düşünce sistemi olduğunu anladım. Bu farkındalıkla mimarlığa dair bakış açım değişti.” Konuşmasında Turgut Cansever’in eserlerinin kendisini nasıl etkilediğini anlatan Düzenli, son 27 yıldır Cansever’in fikirlerinin rehberliğinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Aynı zamanda akademik kariyerinde yüksek lisans ve doktora tezleri yönettiğini, ancak en büyük eseri olarak ‘İdrak ve İnşa’ adlı Turgut Cansever’e dair yazdığı monografi kitabını gördüğünü söyledi.

“Ballıca Kampüsünde Tütün Depolarından Eğitim Binalarına”

Düzenli, akademik kariyeri boyunca önemli projelere imza attığını aktarırken şu anda Samsun Üniversitesi’nde yürüttüğü projelerden birinin, eski tütün depolarını eğitim binalarına dönüştürmek olduğunu dile getirdi. “Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde, yaklaşık 60 adet tütün hangarını eğitim fakültesi binalarına dönüştürüyoruz. Burada malzemenin israf edilmemesine ve mekân hafızasına büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuşan Doç. Düzenli, bu projede emeği geçen Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğr. Üyeleri Dr. Asım Divleli ve Dr. Emin Selçuk Taşar’ın isimlerini sahnede anarak teşekkür etti. Konuşmasında, ekibiyle birlikte Mardin Artuklu Üniversitesi’nde eski bir hükümet konağını Taş Mimari kullanarak 2011 yılında Mimarlık Fakültesi’ne dönüştürdüklerini de hatırlatan Düzenli, mimari ve akademik hayatı boyunca mekân ve malzeme ilişkisinin derinliği üzerine çalıştığını belirtti.

“Mimarlık Yolculuğu Sürekli Bir Öğrenme Ve Gelişme Halidir”

Konuşmasının sonunda, bu ödülün kendisi için önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Doç. Dr. Düzenli, “Kırk beş yaşındayım ve bir dönüşüm yaşıyorum. Maddelerin, malzemenin hakikatine dair bilgimin daha da geliştiğini hissediyorum.” diyerek, mimarlık yolculuğunda sürekli bir öğrenme ve gelişme sürecinde olduğunu vurguladı.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli’nin bu önemli başarısını tebrik ederek şu mesajı paylaştı: “TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ‘Başkent Mimarlık Günleri 2024’ kapsamında Kültürel Mirasa Katkı: Turgut Cansever Ödülü’ne layık görülen Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli Hocamızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.